Thursday, October 13, 2022

Korang Peminat Kambing Bakar? Baca Khasiat & Kebaikan Daging Kambing!

Korang Peminat Kambing Bakar? Baca Khasiat & Kebaikan Daging Kambing!


 

Daging kambing ni memang menjadi kegemaran hampir setiap orang. Tak kira sama ada dipanggang atau dimasak kari dan sup, semua jenis menu sudah pastinya memberi kepuasan yang maksima!

Ramai juga yang takut nak makan daging kambing ni, takut darah tinggi naik la, berat badan naik la. Namun, ramai yang tak tahu khasiat daging kambing yang sebenarnya sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Artikel kali ni saya nak kongsikan kebaikan dan khasiat daging kambing yang korang kena tahu. Jom sama-sama kita belajar!


1. Rendah Kolestrol



Korang tahu tak sebenarnya daging kambing mempunyai paras kolestrol dan lemak tepu yang lebih rendah berbanding daging-daging lain. Ini menjadikan daging kambing sebagai pilihan makanan alternatif daging merah yang terbaik.

2. Rendah Lemak


Percaya atau tak, sepotong daging seberat 85 gram hanya mempunyai 2.6 gram kandungan lemak berbanding lembu yang mempunyai 7.9 gram lemak. Malah daging ayam pun lebih tinggi kandungan lemak jika dibandingkan dengan kambing iaitu seberat 6.3 gram. Ini ternyata daging kambing sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan lemak dalam pemakanan mereka.

3. Rendah Kalori


Dari segi kalori pula, kambing mempunyai 122 kalori (kal), lebih rendah berbanding daging lembu (179 kal), khinzir (180 kal), dan ayam (162 kal). Bagi mereka yang ingin menjada kalori rendah dalam pengambilan makanan boleh lah pilih daging kambing sebagai menu utama.

4. Lemak Tidak Tepu


Daging kambing mempunyai lemak tidak tepu jauh lebih tinggi daripada daging merah yang lain. Lemak tidak tepu ni adalah lemak baik kerana ia membantu merendahkan risiko seseorang itu untuk menghidap penyakit jantung atau strok.

5. Asid Amino


Asid amino adalah sumber protein yang sangat ideal untuk kesihatan tubuh badan. Daging kambing mengandungi semua jenis asid amino yang diperlukan untuk tubuh badan serta kandungan zat besi yang tinggi.

Kesimpulan

Sekarang ni korang dah tahu khasiat daging kambing kan? Selain dari mendapat kesedapan dan kelazatan daging kambing, kesihatan tubuh badan pun terjaga. 

Lepas dah baca artikel ni baru korang sedar betapa banyak khasiat dan kebaikan daging kambing, lebih-lebih lagi bila dibakar. Memang umph!

Selain daripada kesihatan badan, lemak dan minyak juga mempengaruhi kesihatan kulit muka kita. Kalau orang yang tak jaga kulit muka ni biasanya selalu menghadapi masalah seperti jerawat, kulit breakout, dan kulit kusam.

Sebab tu saya nak kongsikan pula satu pelembap TERBAIK yang pernah saya guna. Sampai sekarang saya amalkan produk ni tau!



Meuskin Booster Treatment Gel ni sejenis pelembap tapi yang MAGIC nya dia ada fungsi 3 dalam 1 iaitu merawat, melembap, dan mencerah. So bagi sesiapa yang ada masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam, breakout, dan kemerahan memang saya sarankan sapu je Meuskin Booster Treatment Gel ni dekat muka.


Bahan-bahan dalam Meuskin Booster Treatment Gel ni semua dihasil dan dikilang di Malaysia tau! Selamat digunakan untuk manusia sebab lulus KKM. 


Korang kalau nak tahu info lanjut boleh chat HQ diorang terus. Diorang ni memang bagus sebab segala info pasal Meuskin Booster Treatment Gel diorang boleh jelaskan.

Klik sini untuk Whatsapp Meuskin HQ 👉 https://wa.link/dbki92 📲


Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search